PC ordningen 2018/2019

Informasjon om kjøp av PC skoleåret 2017-2018

Elever som går Vg1 første gang i offentlige videregående skole i Rogaland og har ungdomsrett, kan benytte ordningen én gang fram til fristen 30. november.

Alle elever må ha egen datamaskin. Rogaland fylkeskommune tilbyr subsidierte maskiner gjennom PC-ordningen. Men du kan velge å heller bruke din egen datamaskin eller kjøpe andre steder så lenge maskinen er god nok til læringsarbeidet og har antivirusprogram.

Husk å sjekke skolens anbefalinger i valg av maskin, men du kan uansett bruke grunnmodell windows på alle skoler og utdanningsprogram.

Du får gratis tilgang til alt du trenger av programvare på skolen, inkludert Microsoft Office 365.

Viktig informasjon om Mac

Vi gjør oppmerksom på at det kan komme ekstrautgifter dersom eleven velger Mac. Dalane vgs bruker enkelte programmer som bare fungerer i Windows.
Mac har mulighet for å kjøre Windows operativsystem i tillegg. Du må i så fall kjøpe lisens til Windows selv.
Microsoft Office er tilgjengelig for Mac, men Mac-versjonen har begrensninger.

Det er ingen av våre fag som krever Mac. Windows-PC kan brukes i alle fag.

Våre anbefalinger er:

1. Bygg- og anleggsfag
    Her brukes noe programvare som krever Windows. Skolen ønsker sterkt at det kjøpes pc.
  2. Teknikk- og industriell produksjon
    Her brukes det programvare som krever Windows. Skolen ønsker derfor sterkt at det kjøpes pc.
  3. Helse- og oppvekstfag
    Her brukes en del Office-verktøy som ikke finnes i Mac-versjonen. Eleven vil være best tjent med å bruke Windows.
  4. Service- og samferdsel
    En del ferdige Office-løsninger har vist seg å fungere dårlig på Mac. Her ønskes det at det kjøpes pc.
  5. Studiespesialisering
    Her settes det ingen spesielle krav til hvilken maskin du velger.
  6. Design og håndverk
    Her settes det ingen spesielle krav til hvilken maskin du velger.
  7. Elektrofag
    Her brukes det programvare som krever Windows og tilgang til maskinvare. Her må man bruke PC. Windows-løsningen for Mac gir ikke tilstrekkelig tilgang til maskinvare.

«Billig-PCer»

Ulike elektronikkforhandlere har de siste årene kommet med tilbud på maskiner som koster rundt 2000 kroner, eller der omkring. Disse maskinene er ikke gode nok for å bruke til skolearbeid.

Chromebook

Med Chromebook og nettbrett (iOS og Android) kan du få problemer med å gjennomføre nettbaserte tester og eksamen.

Da må du bruke Windows eller Mac. Derfor er ikke disse modellene med i ordningen, og vi anbefaler derfor ikke bruk av disse.

Spesifikasjoner for PC-er som skal brukes i skolesammenheng

Alle datamaskiner du kan kjøpe gjennom fylkeskommunens PC-ordning er gode nok.
Velger du allikevel å kjøpe en PC utenom denne ordningen, må du passe på at den oppfyller følgende minstekrav:

Prosessor: Intel Core i5 eller lignende.

Operativsystem: Windows 10 64 bits

Ram: 4 GB

Harddisk: 128 GB minimum (Vi anbefaler større)