Reisebrev fra Maisha Mema februar 2018

I februar 2018 reiste en del av oss til Nairobi, Kenya for å besøke Maisha Mema. Her er et lite reisebrev fra turen vår!

Avreise

avreise

Grytidlig lørdag morgen 24. februar reiste 4 elever og 2 reiseledere fra Dalane vgs til Nairobi, Kenya. Med på turen var Sui Tha Hnin (3sta) , Tial Tha Hmung (3sta), Kornelia Herstad (2atb) og Helene Dversnes (2sssa) fra bistandskomteen for Maisha Mema, samt Turid Mæland og Knut Pettersen som reiseledere.

Barnehjemmet i Tigoni

Turen gikk fint. Vi kom til barnehjemmet i Tigoni ved midnatt lørdag kveld, og ble innkvartert der. Det som nå er barnehjem var før en skjortefabrikk. Da fabrikken ble lagt ut for salg var Jonny Mydland i Maisha Mema ikke sen om å legge inn bud på bygningene og tomten, som er på ca. 30 mål. Tigoni ligger ca 2000 m.o.h. Luften er ren og klimaet godt – et perfekt sted for et barnehjem. I dag bor det 39 barn der. Hvert barn har sin egen historie. Mange har opplevd vonde ting i livet, men hos Maisha Mema i Tigoni er de del av en storfamilie, får klær, mat, og ikke minst skolegang. Utdannelse er nøkkelen til et godt liv som voksne. På barnehjemmet har de også egne kyr og høner, og de dyrker mye grønnsaker selv. 

bilde-1

Klubbhuset i Soweto

bilde-2

Fra klubbhuset ser vi utover deler av slummen i Soweto

Ved siden av barnehjemmet i Tigoni har Maisha Mema et Klubbhus i slumområdet Soweto i Nairobi. Klubbhuset ligger ca. en times kjøring fra Tigoni. Luften her er alt annet enn frisk, slik den er i Tigoni. Det lukter søppel, og vi må se oss nøye for når vi går.

bilde-3

Bro bro brille i Soweto

Klubbhuset er egentlig et senter hvor de gir tilbud om utdannelse, helsehjelp, støtte til familier og omsorg for barn. 300 barn og deres familier er knyttet til senteret. Det er 6 lokalt ansatte som driver det til daglig. Mange familier kommer til Maisha Mema for å få hjelp. Det er oftest enslige mødre med flere barn og små muligheter til å ta seg av dem. Barna som får plass bor hjemme. Men dagene tilbringes på skole og i klubbhuset. Det første året går barna på skole i Klubbhuset, og får oppfølging som gjør at de kan gå over i en vanlig klasse i offentlig skole året etter. Når skoledagen er slutt er de tilbake i klubbhuset, får mat og hjelp med lekser. Trenger de legehjelp hjelper Klubbhuset til med det. Klubbhuset har i tillegg egne programmer for mødrene, slik at de skal bli i stand til å ta seg av barna sine. Denne delen av arbeidet legger de stor vekt på, og ønsker å utvide. Maisha Mema følger et prinsipp om at de tar inn kun ett barn fra hver familie. Gjennom arbeidet med dette barnet og mødrene er tanken at hele familien skal få hjelp til å fungere godt. Med et barn per familie får de også mulighet til å nå ut til flere. 

Besøk hos den norske ambassadøren

Den norske ambassadøren i Kenya heter Viktor Rønneberg. Han er blitt god venn med Jonny Mydland og Marianne Haldimann Mydland, som driver Maisha Mema. Vi var på besøk i ambassadørboligen, og fikk høre ambassadøren snakke varmt om Maisha Mema. Han har vært flere ganger både ved barnehjemmet i Tigoni og i Klubbhuset i Soweto. Barna fra Tigoni har mange ganger vært på besøk hos ambassadøren og fått badet i svømmebassenget. Famlien Rønneberg er også fadder til noen av barna i Maisha Mema.Den norske ambassadøren i Kenya heter Viktor Rønneberg. Han er blitt god venn med Jonny Mydland og Marianne Haldimann Mydland, som driver Maisha Mema. Vi var på besøk i ambassadørboligen, og fikk høre ambassadøren snakke varmt om Maisha Mema. Han har vært flere ganger både ved barnehjemmet i Tigoni og i Klubbhuset i Soweto. Barna fra Tigoni har mange ganger vært på besøk hos ambassadøren og fått badet i svømmebassenget. Famlien Rønneberg er også fadder til noen av barna i Maisha Mema.

bilde-4

Et litt annerledes barnehjem…

Mot slutten av besøket fikk vi tid til et besøk i et litt annerledes barnehjem – et barnehjem for elefanter! I Kenya er det et rikt dyreliv. Noen av dyrene, som for eksempel elefanter, utsettes for krypskyttere som er ute etter det verdifulle elfenbenet i støttennene. Når mødrene skytes overlates elefantungene til seg selv. Mange klarer seg ikke alene. Andre elefantunger har gjerne blitt utsatt for ulykker. Elephant Orphanage i Nairobi tar seg av slike elefantunger. Dyrepasserne fortalte oss historien til hver enkelt av elefantene vi så. 

Avskjed

Etter en uke full av inntrykk var tiden kommet for returen til Norge. Men før vi reiste samlet vi alle til et «familiefoto» i Tigoni.

bilde-6

Finn Sui Tha, Tial Tha, Kornelia og Helene!

Del denne artikkelen på: